Konkurs Kuchni Francuskiej

Źródło: Szkoły św. Tomasza z Akwinu

Poznawanie, przyrządzanie i smakowanie dań charakterystycznych dla różnych krajów to cel konkursów kulinarnych odbywających się w naszej Szkole. 3 lutego odbył się konkurs kuchni francuskiej.

Uczniowie przygotowali wiele smakowitych dań na słodko i na słono, m. in.: tarty, ratatouille, naleśniki Suzette, zapiekanki, bezy, gruszki Belle Hélène oraz crème caramel. Potrawy oceniane były pod kątem ich smaku oraz sposobu prezentacji. Uczestnicy mieli opowiedzieć w języku francuskim o przygotowanym przez siebie daniu lub wykonać plakat z przepisem. 

W komisji smakoszy zasiedli: x. Rektor Szymon Bańka oraz nauczycielki języków obcych, Pani Marta Mackiewicz, Pani Aleksandra Bartłomowicz i Pani Dorota Spencer. Po degustacji podliczono punkty i ogłoszono wyniki konkursu. Pierwsze miejsce zdobyła Hania Romatowska z klasy I LO i jej pyszny tort Dacquoise oraz bardzo starannie i estetycznie przygotowany plakat, Agnieszka Życińska z II LO zajęła drugie miejsce ze swym crème caramel, trzecie miejsce przyznano Marcie Gołębiewskiej z I LO za naleśniki Suzette.

Na zwycięzcę czekało smakowite  ciasto czekoladowe fondant au chocolat upieczone przez Panią Martę Mackiewicz, nauczycielkę języka francuskiego i pomysłodawczynię Konkursu.