Konkurs kuchni francuskiej

Źródło: Szkoły św. Tomasza z Akwinu

W poniedziałek, 18 lutego br. odbyła się w naszej szkole trzecia już edycja konkursu kuchni francuskiej. Wzięli w nim udział uczniowie szkoły podstawowej i liceum, którzy uczą się języka francuskiego: mieli za zadanie przygotować potrawę i plakat, na którym prezentowali m.in. wybrane przepisy.

W szkolnej stołówce uczniowie serwowali własnoręcznie wykonane przeróżne dania: quiche lorraine, sałatkę nicejską, naleśniki Suzette, tartę cytrynową i crème brûlée. Prezentowali też (po polsku lub po francusku) przygotowane plakaty i uzasadniali wybór konkretnych przepisów. Dania i wypieki oceniało jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele dyrekcji: ks. Szymon Bańka i p. Żaklina Kościuk oraz nauczyciele: p. Marta Mackiewicz i p. Patrycja Przybysławska. Komisja zdecydowała, że pierwsze miejsce należy się sałatce nicejskiej, którą przygotowała Helena Mielcarek z klasy VIII. Na drugim miejscu uplasowała się Maria Wszołek i jej crème brûlée, natomiast trzecia pozycja należała do Teresy Mielcarek i Agnieszki Życińskiej, które podały pyszne quiche lorraine i tartę cytrynową. Nagrodami były słodkości przygotowane przez p. Martę Mackiewicz – główną organizatorkę i pomysłodawczynię konkursu.

Trzecia edycja konkursu wypadła bardzo dobrze – pokazała niesłabnący zapał uczniów do próbowania swoich sił w przygotowaniu dań związanych z Francją. Kolejna edycja – już za rok!