Konkurs kuchni niemieckiej
W poniedziałkowy poranek, 25 lutego br. odbył się kolejny konkurs kulinarny w naszej szkole. Tym razem w szranki stanęli uczniowie uczący się języka niemieckiego i zaprezentowali dania kuchni krajów niemieckojęzycznych. Liczne dania oceniała pięcioosobowa komisja złożona z przedstawicieli nauczycieli i dyrekcji.
Uczniowie w pojedynkę lub w parach przygotowali dania wytrawne lub słodkie. Wśród przygotowanych znalazły się serniki wiedeńskie, Apfelstrudel czy Kartoffelsalat. Tak jak w wypadku konkursu kuchni francuskiej, zdecydowanie przeważały dania słodkie. Oprócz zdolności kulinarnych uczniowie musieli też wykazać się znajomością pochodzenia i walorów przygotowanych potraw, które to informacje prezentowali po polsku lub po niemiecku.
Komisja, na czele z organizatorką poniedziałkowego konkursu, p. Aleksandrą Bartłomowicz przyznała pierwsze miejsce Karolowi Łukaszewiczowi z ILO za pyszny sernik wiedeński (i bardzo dobrą prezentację). Na drugim miejscu uplasował się Franciszek Stempień i jego tort, natomiast na trzecim miejscu – Franciszek Dyderski i Stanisław Szałaciński.
Z kolei w klasyfikacji szkolnych civitates zwyciężyła civitas Medievica, tuż za nią była Antiqa, a trzecie miejsce tym razem należało do Sarmatiki. Wszystkim uczestnikom i zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Trzeba też dodać, że wszyscy uczniowie wykazali się wielkim zaangażowaniem, entuzjazmem i profesjonalizmem w przygotowaniu dań konkursowych. Potrawy były nie tylko smaczne, ale też pięknie (niekiedy wręcz artystycznie) podane. Wydaje się, że również konkurs kuchni niemieckiej na stałe zagości w kalendarzu szkolnych wydarzeń.