Radosne gotowanie

Źródło: Szkoły św. Tomasza z Akwinu

W czwartek, 7 października br. klasy 5ż i 7ż wraz z wychowawczyniami, p. Katarzyną Haraburdą i p. Patrycją Przybysławską wzięły udział w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez „Radość z gotowania” w Warszawie-Radości. Dziewczęta przygotowywały – pod czujnym okiem pani instruktorki – dwa dania: quesadille z kurczakiem i warzywami oraz truskawkowe tiramisu.

Warsztaty rozpoczęły się ustaleniem podstawowych zasad pracy w kuchni oraz wyposażeniem uczestniczek w fartuchy. W pierwszej kolejności dziewczęta macerowały mięso do quesadilly, postępując dokładnie według przepisu i wskazówek pani instruktorki. Potem przyszedł czas na przygotowanie deseru. Uczennice, podzielone na klasowe „drużyny” przygotowały truskawkowy mus, syrop do moczenia biszkoptów i bitą śmietanę z serkiem mascarpone. Nie brakowało im entuzjazmu, choć musiały się trochę pilnować: wśród zasad pracy w kuchni było np. nieoblizywanie palców i niepodjadanie, co przychodziło z trudnością, szczególnie przy pracy nad deserem. Kiedy półprodukty były gotowe, po instruktażu pani prowadzącej warsztaty każda z uczennic wykonała swój własny deser.

Po krótkiej przerwie, którą dziewczęta wykorzystały na grę w mafię i planszówki, podczas gdy desery chłodziły się w lodówce, zajęto się przygotowaniem dania głównego. Część uczestniczek smażyła zmacerowane już mięso, pozostałe tarły ser i kroiły warzywa, a także rozdrabniały awokado na pyszne guacamole, które miało stanowić dodatek do quesadilli. Gdy wszystkie potrzebne składniki zostały już odpowiednio przygotowane, pani instruktorka pokazała, jak należy ułożyć na tortillach składniki, by powstało oczekiwane danie. Dziewczętom poszło to bardzo sprawnie i kilkanaście minut później posiłek już rumienił się w piekarnikach.

Niedługo potem nastąpił chyba najbardziej wyczekiwany etap warsztatów – degustacja. Każda z uczestniczek mogła zjeść przygotowaną własnoręcznie quesadille z guacamole oraz pyszny truskawkowy deser. Wszystkie panie wróciły z warsztatów zadowolone i najedzone.