Szkoły św. Tomasza z Akwinu

Konkurs Kuchni Francuskiej i Niemieckiej

Źródło: Szkoły św. Tomasza z Akwinu

W październiku odbył się w naszej Szkole coroczny Konkurs Kuchni Francuskiej i Niemieckiej. Uczniowie i tym razem stanęli na wysokości zadania, przygotowując naprawdę dopracowanie dania, oryginalne plakaty oraz ustne prezentacje z ciekawostkami na temat podawanych smakołyków. 

Pierwsze miejsce w przyrządzaniu potraw inspirowanym krajem serwującym żaby i ślimaki zajęła Antiqua, a drugie miejsce ex aequo Sarmatica i Medievica, co świadczy o wyrównanym poziomie kulinarnych dzieł. Najwięcej punktów uzyskały rogaliki z masą migdałową, czyli croissants aux amandes, upieczone przez Helenę Maszałek i Zofię Górecką z klasy drugiej LO. Dołączony do nich został najpiękniejszy tegoroczny plakat, przygotowany przez Marię Marszałek. Drugie miejsce zdobyła tarta cebulowa, tarte aux oignons, przyrządzona przez Weronikę Zawicką i Martę Czarniecką z czwartej LO ex aequo z naleśnikami Suzette Alicji Siwiak i Lilianny Siarkowskiej z klasy ósmej. 

W konkursie kuchni niemieckiej tradycyjnie królowały: kiełbasa (Bratwurst) i ziemniaki (Kartoffelpuffer - niemieckie placki ziemniaczane). W tym roku klasa trzecia LO zasłużyła na miano „gastronomicznej”: kiełbasa przygotowana przez Antoniego Szałacińskiego podana z domowym chlebem z logo naszej Szkoły zdobyła najwięcej punktów pośród dań obiadowych. Najlepszy deser (tort orzechowy) przygotował Dominik Sułkowski również z klasy trzeciej. Oba zwycięskie dania zostały zilustrowane znakomitymi plakatami, które już zdobią ściany pracowni języka niemieckiego.