Konkurs kuchni francuskiej

Źródło: Szkoły św. Tomasza z Akwinu

W poniedziałek 17 października odbył się konkurs potraw kuchni francuskiej. Konkurs jest wydarzeniem cyklicznym, wpisanym do kalendarza Szkoły. Odbywa się równolegle do konkursu potraw kuchni niemieckiej.

Zadaniem uczniów jest dobra i kulturalna rywalizacja w dziedzinie starej jak świat: przygotowanie smakowitej strawy. Danie wytrawne lub deser winno być wykonane według receptury francuskiej. Komisja konkursowa ocenia jego smak, umiejętność i estetykę podania oraz prezentację historii i sekretów dania (na plakacie, redagując tekst w językufrancuskim). Le tout potrawy tkwi w szczegółach, o których opowiadają - w zdaniach dłuższych lub krótszych - uczniowie stanowiący ekipę kucharską. Członkowie zespołu dobierają się w obrębie przynależności do szkolnych korporacji. W tegorocznym konkursie zwyciężyli cukiernicy z Sarmatiki serwując „Tarte au citron” i „Tarte Tatin”. Na drugim miejscu uplasował się doskonały duet męski: opowiadający o historii „Croc em bouche” Mateusz Krajewski i  niestrudzony wykonawca tej ptysiowej piramidy z gorzką nutą pomarańczy i karmelu - Piotr Nojek. Trzecie miejsce zajęły dziewczęta proponujące degustację Tarte Tatin opisaną na rzeczowym minimalistycznym plakacie w kształcie obrusika.